Inspiraci k úsporám v obecních rozpočtech hledají obce České republiky úspěšně ve skandinávských zemích

Inspiraci k úsporám v obecních rozpočtech hledají obce České republiky úspěšně ve skandinávských zemích

Kdo by řekl, že mytí nádobí ve školních jídelných spotřebuje až 80 % všech provozních výdajů celé školní kuchyně? Víte, že se jedná o statisícové položky ročně? Víte, že ve Skandinávii myjí s více než 50% úsporou spotřebované vody a tedy i spotřebované energie a chemických prostředků? Během životnosti myčky je tedy možné uspořit statisíce a u větších kuchyní dokonce miliony.

Kdo by řekl, že mytí nádobí ve školních jídelných spotřebuje až 80 % všech provozních výdajů celé školní kuchyně? Víte, že se jedná o statisícové položky ročně? Víte, že ve Skandinávii myjí s více než 50% úsporou spotřebované vody a tedy i spotřebované energie a chemických prostředků? Během životnosti myčky je tedy možné uspořit statisíce a u větších kuchyní dokonce miliony.

Že to není možné? Pojďte na chvíli počítat se námi a uvidíte ten rozdíl. Řekněme, že jste obec se školou, která provozuje školní jídelnu pro cca 250 dětí a vaří také jídla pro zaměstnance a další strávníky z řad maminek na mateřské nebo seniorů. Je tedy možné, že kapacita takovéto školní jídelny bude přibližně 300 obědů denně.

V případě, že je Vaše umývárna nádobí vybavena průchozí průmyslovou myčkou nádobí (zvedací myčkou), je spotřeba vody na jeden koš v rozmezí 2,5 - 5 litrů vody. Toto množstí vody se musí, pro kvalitní mytí, ohřát na teplotu 85 °C. V případě Vaší kuchyně se podle uvedené kapacity množství košů pro umytí rovná počtu cca 120 kusů. Jedná se tedy o 250 - 500 litrů spotřebované vody za den.

Ohřev takového množství vody v zásobníku na teplotu 85 °C z výchozí hodnoty mezi 10 °C - 15 °C však stojí nemalé peníze. Při ceně cca 5 Kč/kW elektrické energie je cena za ohřev 250 litrů vody z 10 °C na 85 °C cca 110,- Kč. 500 litrů vody Vás pak stojí 220,- Kč denně. Navíc se musí každá myčka před uvedením do provozu naplnit, což je dalších cca 50 litrů vody ohřátých na 65 °C. V součtu Vás pak jen ohřev vody pro mytí ve školní jídelně vyjde v rozmezí od 115,- do 235,- Kč denně.

Samozřejmě na spotřebované litry vody se přímo úměrně váže i spotřeba chemických prostředků zejména na mytí, ale také na oplach. Cena za chemii pak podle spotřebovaných litrů vody může být od 80,- Kč až do téměř 280,- Kč denně. V součtu Vás pak stávající mytí stojí neuvěřitelných 195,- až 515,- Kč denně.

Roční provoz Vaší stávající myčky nádobí tedy stojí obecní rozpočet (při cca 220 dnech provozu bez prázdnin a víkendů) až 113.300,- Kč. Dokážete si představit, že tato čátka může být méně než čtvrtinová? To navíc nemluvíme o vodě, kterou spotřebovává obsluha při předmývání a odmáčení nádobí, což představuje další ne nepodstatnou položku.

Přijďte se osobně přesvědčit spolu s Vaší vedoucí školní jídelny o tom, že to opravdu jde. V rámci GASTRO FESTIVALU, jsme, mimo další zajímavé novinky v oblasti gastronomie a vaření, pro Vás připravili představení inovativního řešení průmyslového mytí nádobí skandinávského lídra v mytí nádobí společnosti Wexiödisk, která díky svým úsporným průmyslovým myčkám nádobí ovládá více než 65 % skandinávského trhu a její převaha se začíná projevovat také v západní a střední Evropě.

První instalace v Česku jsou toho důkazem. GASTRO FESTIVAL připravujeme v rámci projektu ŠKOLAproKUCHAŘE.cz, který si klade za cíl přinášet inovace do českého stravování a gastronomie. Zapojte se do diskuse o úsporách s MARKUSEM GRAFEM, který se festivalu zúčastní jako zástupce švédské společnosti Wexiödisk a průmyslové myčky s nejnižší spotřebou vody v Evropě Vám osobně představí.

V příloze naleznete kompletní informace o této prezentaci společně s termínem a místem konání. Z důvodu přípravy prostoru pro seminář, množství občerstvení a podkladů pro Vás, Vás prosíme o nezávaznou přihlášku - rezervaci kliknutím na odkaz zde, případně přihlášením na webu www.skolaprokuchare.cz.

Celá akce je zdarma a v rámci GASTRO FESTIVALU, který probíhá od 4. do 5. června se můžete mimo uvedené těšit i na další zážitky a doprovodný program jako např. FRONT COOKING za účasti italského šéfkuchaře UGO PRADELLY či podávání excelentní kávy z nabídky mistrů baristů. Celá akce se koná v prostorách historické tvrze FORT KŘELOV a v rámci akce se můžete zdarma zúčastit prohlídky pevnosti a muzejní expozice.

Těšíme se na Vás a přejeme Vám hodně úspěchu. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte nás kontaktovat


Váš tým ŠKOLAproKUCHAŘE.cz

Za Podjezdem 449, 790 00 Jeseník
Phone: +420 584 420 289
Fax: +420 584 420 162
Mobil: +420 777 738 549

© 2018 Škola zpro kuchaře.cz - kuchařské workshopy pro profesionály
Login -->